منتدى الفرح المسيحى  

العودة  

الملاحظات

موضوع مغلق

قديم 09 - 10 - 2019, 02:20 PM   رقم المشاركة : ( 24311 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الصورة الرمزية Mary Naeem

الملف الشخصي
رقــم العضويـــة : 9
تـاريخ التسجيـل : May 2012
العــــــــمـــــــــر :
الـــــدولـــــــــــة : Egypt
المشاركـــــــات : 1,337,441

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

Mary Naeem غير متواجد حالياً

افتراضي رد: وجبـــــــة روحيـــــ(†)ــــــــــة يوميـــــــــة

Praying the Jesus Prayer

وجبـــــــة روحيـــــ(†)ــــــــــة يوميـــــــــة
When you say the Jesus prayer
(Our Lord Jesus Christ, Son of God have mercy on me, a sinner),
you should clear your mind of all thoughts both good and bad.
You should especially avoid a false sense of humility and false sense of positive thoughts;
just be attentive and feel the words of the prayer.

قديم 09 - 10 - 2019, 02:23 PM   رقم المشاركة : ( 24312 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

Minune a Sfintei Cuvioase Parascheva la Tesalonic

Interviu cu Evanghelia D.,
Tesalonic

Evanghelia D. este o tânؤƒrؤƒ pe care am întâlnit-o la Iaإںi în 1999, la hramul Sfintei Parascheva. Pe 13 octombrie, Pؤƒrintele Arhimandrit Timotei Aioanei, slujitor la Catedrala Mitropolitanؤƒ, actualmente Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureب™tilor, m-a sunat pentru a mؤƒ ruga sؤƒ ajut douؤƒ persoane din Grecia sؤƒ se închine la moaإںtele Cuvioasei. La ora stabilitؤƒ, douؤƒ tinere, Evanghelia إںi Antonia, ajung la Catedralؤƒ. Dupؤƒ cum facem în cazul tuturor strؤƒinilor veniإ£i sؤƒ se închine la sfintele moaإںte, le-am introdus în faإ£ؤƒ imediat. Se închinؤƒ Antonia. Nimic neobiإںnuit… أژn momentul în care s-a apropiat Evanghelia mi-am dat seama cؤƒ este vorba de altceva. Expresia feإ£ei, lacrimile de fericire îmi arؤƒtau cؤƒ în sufletul ei se petrece ceva cu totul deosebit.
Dupؤƒ ce s-au închinat, Evanghelia mi-a povestit despre intervenإ£ia Cuvioasei Parascheva în momente cruciale din viaإ£a ei. Aceeaإںi relatare mi-a fؤƒcut-o إںi în luna aprilie a anului 2000, când am vizitat-o la domiciliul ei din Tesalonic. Atunci am înregistrat interviul de faإ£ؤƒ. Acesta a fost prezentat إںi în cadrul emisiunii „Mؤƒrturii duhovniceإںti”, pe care o realizam în acea perioadؤƒ la Radio TRINITAS.
Acum, Evanghelia, cؤƒsؤƒtoritؤƒ cu Teodor, de care aminteإںte în interviu, este mamؤƒ a doi copii. O are protectoare pe Sfânta Parascheva, ceea ce o determinؤƒ ca în fiecare an sؤƒ ia parte la slujbele ei de hram sؤƒvârإںite în Noua Kallikratia إںi în Noua Epivata. Aceste douؤƒ localitؤƒإ£i situate în apropierea Tesalonicului adؤƒpostesc greci refugiaإ£i din satele unde s-a nؤƒscut إںi, respectiv, a murit Cuvioasa Parascheva, aflate nu departe de fostul Constantinopol, actualul Istanbul. Evanghelia a realizat ulterior cؤƒ mؤƒnؤƒstirea unde o sfؤƒtuise Cuvioasa Parascheva sؤƒ meargؤƒ pentru trei zile a fost tocmai Mitropolia de la Iaإںi, „casa” acesteia de aproape patru sute de ani.
Antonia, însoإ£itoarea Evangheliei, s-a cؤƒlugؤƒrit la o mؤƒnؤƒstire de maici din cartierul Panorama al Tesalonicului, amintitؤƒ în interviu.

„Dumnezeu a trimis-o pe fiica Sa pentru a mؤƒ întؤƒri”

«Despre Cuvioasa Parascheva eu nu إںtiam nimic. أژntrucât suntem greci إںi trؤƒim în Grecia, aflasem numai despre Sfânta Muceniإ£ؤƒ Paraskevi.
Susإ£ineam pentru a doua oarؤƒ examenul de bacalaureat إںi de la învؤƒإ£at obosisem foarte mult. Ajunsesem sؤƒ-mi zic cؤƒ nu meritؤƒ sؤƒ trؤƒieإںti, nu existؤƒ Dumnezeu, إںi mؤƒ gândeam sؤƒ-mi pun capؤƒt zilelor. Astfel de gânduri îmi treceau prin minte, oricum nu pozitive.
أژntr-o searؤƒ, am renunإ£at cu totul la ideea de Dumnezeu, de existenإ£ؤƒ a lui Dumnezeu إںi, plângând, ziceam: nu cred în Dumnezeu, nu cred cؤƒ El existؤƒ. Aإںa, plângând, am adormit total dezamؤƒgitؤƒ إںi cu gândul ca a doua zi sؤƒ fac ceea ce voiam eu: fie sؤƒ le las pe toate baltؤƒ, fie sؤƒ-mi pun capؤƒt zilelor. Noaptea, însؤƒ, am vؤƒzut ceva în vis, care mi-a rؤƒmas în minte. Când, a doua zi, m-am trezit, am alergat la mama mea, râzând. أژmi amintesc de faptul cؤƒ râsul meu era ceva cu totul deosebit, ca إںi expresia feإ£ei mele. Dacؤƒ înainte de culcare eram sؤƒlbaticؤƒ, distrusؤƒ de învؤƒإ£atul pentru bacalaureat, a doza zi eram cu totul linistita إںi bucuroasؤƒ. Deci am trezit-o pe mama mea foarte devreme إںi îi zic: Mamؤƒ, existؤƒ Cuvioasa Parascheva? أژmi zice: Nu, numai Muceniإ£a Paraschevi, nu am auzit nimic despre Cuvioasa Parascheva. Am început sؤƒ cؤƒutؤƒm icoane, sinaxare pentru a vedea dacؤƒ existؤƒ.
I-am povestit visul meu: mؤƒ aflam într-o camerؤƒ micؤƒ, o chilie de maicؤƒ, în care existau un pat de lemn cؤƒlugؤƒresc, fؤƒrؤƒ saltea, إںi o icoanؤƒ. Intru înؤƒuntru. Locul era întunecat. Intru deci إںi vؤƒd icoana cu un chip de sfântؤƒ. M-am închinat la ea إںi am mers sؤƒ o sؤƒrut. Toate acestea în vis. Când am sؤƒrutat icoana, chipul a zâmbit. أژn acea clipؤƒ a ieإںit din icoanؤƒ o tânؤƒrؤƒ. Era îmbrؤƒcatؤƒ în negru, cu o nؤƒframؤƒ pe cap. Nu إںtiu, de fapt, dacؤƒ era o nؤƒframؤƒ sau pؤƒrul ei, care semؤƒna cu nؤƒframa. Era nemaipomenit de frumoasؤƒ, foarte tânؤƒrؤƒ, o frumuseإ£e inimaginabilؤƒ. أژmi spune: Stai aici, ca sؤƒ vorbim. Ne-am aإںezat. Ziceai cؤƒ mؤƒ cunoaإںte, cؤƒ este o cunoscutؤƒ de-a mea, nu إںtiu, sora mea… Ne-am aإںezat pe acel pat إںi a început sؤƒ-mi vorbeascؤƒ. M-a întrebat dacؤƒ vreau sؤƒ devin maicؤƒ. أژi zic: Eu, maicؤƒ?! Eu am vrut sؤƒ mؤƒ sinucid! Am început sؤƒ le reneg pe toate. Eu sؤƒ mؤƒ fac maicؤƒ?! Nu, zic, nu vreau. أژmi zice: De ce? Du-te la o mؤƒnؤƒstire. أژi zic: Merg, la stareإ£a noastrؤƒ, în Panorama. Nu, îmi zice, sؤƒ nu mergi acolo, du-te undeva mai departe. Zic: De ce? Aceastؤƒ stareإ£ؤƒ إںi mؤƒnؤƒstirea îmi sunt foarte dragi. Zice: Vreau sؤƒ mergi undeva, mai departe إںi sؤƒ rؤƒmâi timp de trei zile. أژmi amintesc cؤƒ era aإںezatؤƒ إںi mؤƒ încuraja. Eram alؤƒturi una de alta, îmi dؤƒdea curaj إںi îmi vorbea încontinuu. Singurul lucru pe care mi-l amintesc este aceastؤƒ întrebare: Vrei sؤƒ te faci maicؤƒ? Zic: Ca tine? Da, îmi zice, ca mine. Zic: Nu, nu… Zice: Hai, du-te trei zile undeva, departe. Acestea mi le amintesc. Nu am reإ£inut nimic altceva, dar îmi vorbea, îmi vorbea fؤƒrؤƒ încetare. أژmi spunea multe. La sfârإںit, a reintrat în icoanؤƒ, dupؤƒ cum a إںi ieإںit. S-a ridicat إںi a intrat în icoanؤƒ. Am sؤƒrutat-o إںi asta a fost. Acesta a fost tot visul. De atunci, viaإ£a mea s-a schimbat, adicؤƒ mi-a dat atâta forإ£ؤƒ, atâta credinإ£ؤƒ…
M-am ridicat إںi am sunat pe duhovnicul meu إںi am cerut sؤƒ-mi vorbeascؤƒ despre ea. Nu إںtia nimic despre ea. Am început sؤƒ citim prin sinaxare, sؤƒ o cؤƒutؤƒm إںi în cele din urmؤƒ am aflat cؤƒ existؤƒ o bisericؤƒ a ei în Kallikratia. Am mers acolo cu toإ£ii, cu Teodor, cu sora mea. Am gؤƒsit biserica. Când am ajuns acolo parcؤƒ ne aإںteptau. Preotul de acolo, din Kallikratia, imediat ce ne-a vؤƒzut, a venit sؤƒ ne ofere cؤƒrإ£i. O primire de spuneai cؤƒ mؤƒ cunosc. Nu mؤƒ إںtiau. Aإںa, simplu, mi-au dat cؤƒrإ£i: Veniإ£i, sؤƒ aflaإ£i despre Cuvioasa! Aإںa am auzit eu despre ea. Apoi, am aflat cؤƒ este cunoscutؤƒ إںi în Nea Epivata. إ‍i acolo, la fel, cu pؤƒrintele. Existؤƒ o icoanؤƒ în Sfântul Altar care seamؤƒnؤƒ foarte mult cu cea pe care am vؤƒzut-o eu. O iubesc foarte mult. إ‍i acum merg acolo. Mi se scoate icoana din Sfântul Altar ca sؤƒ mؤƒ închin la ea.
Ce este mai impresionant în toatؤƒ istoria asta, dincolo de cele amintite, care au constituit o minune pentru mine, a fost faptul paradoxal cؤƒ atunci când am mers la Iaإںi mi-aإ£i relatat o întâmplare, care de fapt era a mea. Era vorba despre o tânؤƒrؤƒ de 24 de ani cؤƒreia în timpul examenului de bacalaureat Sfânta Parascheva i-a dictat totul. Aceasta era viaإ£a mea. Atunci când am susإ£inut bacalaureatul am scris la un obiect إںi toإ£i mi-au spus cؤƒ nu am scris bine. Deci, m-am aruncat pe pat, am început sؤƒ plâng إںi am zis: Nu mai continui, nu mؤƒ mai intereseazؤƒ, gata… أژn cele din urmؤƒ, a doua zi, am mers cu cartea Sfintei Parascheva, care are إںi icoana ei, la piept إںi am aإںezat-o lângؤƒ mine. Datoritؤƒ plânsului إںi a stresului de la examen, mintea mi se înceإ£oإںase, dar am început sؤƒ o privesc إںi ea îmi vorbea. Când am ieإںit afarؤƒ, am zis cؤƒ nu am scris nimic, pentru cؤƒ, într-adevؤƒr nu puteam gândi, iar mintea mea nu era destul de clarؤƒ pentru a mؤƒ concentra, dar Sfânta, în interiorul meu, îmi dictase fiecare cuvânt, sؤƒ zicem: „إںi”, „acesta” … Aإںa s-au format paragrafele. Când s-au afiإںat rezultatele, am vؤƒzut cؤƒ scrisesem foarte bine إںi aإںa am trecut. O am permanent drept ajutor, adicؤƒ în memoria mea imaginea ei se pؤƒstreazؤƒ foarte pregnant.
Apoi am fؤƒcut o promisiune: Sfânta mea, într-o zi voi veni sؤƒ te vؤƒd! Spuneam: voi merge anul acesta, voi merge la anul, peste un timp, dar am vؤƒzut cؤƒ nu se putea. Stabileam cu prietenii mei sؤƒ mergem. Vom merge, vom merge… أژn cele din urmؤƒ, nu am mai rezistat. Trebuia sؤƒ merg. Aإںa, am început sؤƒ cer unei prietene, apoi unui cunoscut sؤƒ mؤƒ însoإ£eascؤƒ. Nimeni nu putea. Am întrebat-o إںi pe prietena mea, Antonia, إںi aceasta mi-a zis da imediat. Exact în douؤƒ zile s-au rezolvat toate. Nu aveam nici paإںapoarte, nici vize, nimic. Nu cunoإںteam pe nimeni. Aveam doar telefonul Pؤƒrintelui Timotei, pe care îl primisem de la o cunoإںtinإ£ؤƒ. Nici nu am înإ£eles cum în douؤƒ zile am إںi ajuns. A fost de necrezut. Când am ajuns acolo, am avut parte إںi de primirea pe care mi-aإ£i fؤƒcut-o Sfinإ£ia Voastrؤƒ. إ‍i acest lucru a fost incredibil. Adicؤƒ, sؤƒ mergem astfel إںi sؤƒ ne primiإ£i cu atâta dragoste, a fost tot de la Sfânta Parascheva. Fؤƒrؤƒ sؤƒ ne cunoaإںteإ£i, aإ£i dat dovadؤƒ de atâta dragoste faإ£ؤƒ de noi إںi ne-aإ£i deschis toate drumurile. Dacؤƒ nu eraإ£i Sfinإ£ia Voastrؤƒ nu am fi putut sؤƒ ne închinؤƒm, întrucât aإںteptau la rând mii de oameni. Ar fi trebuit sؤƒ aإںteptؤƒm o sؤƒptؤƒmânؤƒ pentru a ne închina. Nu am fi avut timpul necesar. Era nevoie de cineva sؤƒ ne ajute إںi v-a trimis pe Sfinإ£ia Voastrؤƒ. Aإںa am ajuns acolo إںi ne-am închinat la Cuvioasa. Când am atins-o, nu-mi venea a crede ochilor. Am simإ£it cؤƒ este a mea. Dar cred cؤƒ vorbesc cu mândrie. Nu este a mea, ci este fiica lui Hristos, iar eu m-am învrednicit sؤƒ o ating. A fost o minune. Totul a fost o minune. Slavؤƒ lui Dumnezeu. Lui I-a fost milؤƒ de mine, care ajunsesem la o asemenea cؤƒdere, إںi a trimis-o pe fiica Sa pentru a mؤƒ întؤƒri».

Material realizat ب™i tradus din limba greacؤƒ de
Pr. dr. Petru Sidoreac

قديم 09 - 10 - 2019, 02:25 PM   رقم المشاركة : ( 24313 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

Semne minunate la sؤƒrbؤƒtoarea Adormirii Maicii Domnului

أژn insula Kefalonia, între satele Troghianata إںi Demutandata, lângؤƒ Argostoli, capitala insulei, se observؤƒ un fenomen minunat, care nu إ£ine de domeniul imaginaإ£iei, nici de cel al fenomenelor ciudate ale naturii care de multe ori ne uimeإںte.
Aإںadar, între cele douؤƒ sate amintite mai sus, într un loc minunat, creإںtinii din evlavie faإ£ؤƒ de Maica Domnului, au zidit o bisericuإ£ؤƒ în cinstea ei. Poporul i a dat bisericuإ£ei denumirea de „Maica Domnului cu crinii”, pentru cؤƒ de aceastؤƒ bisericuإ£ؤƒ este legatؤƒ o minune care se repetؤƒ în fiecare an cu crinii albi إںi bine mirositori ce sunt cunoscuإ£i în insule sub numele de „crinii feciorelnici”. أژn ajunul marii sؤƒrbؤƒtori a Maicii Domnului, Buna Vestire, creإںtinii aإںeazؤƒ în vaze înaintea icoanei fؤƒcؤƒtoare de minuni acest fel de crini.
Odatؤƒ cu trecerea timpului إںi datoritؤƒ cؤƒldurii verii, cri­nii se usucؤƒ. Când se apropie praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august), atunci într un chip minunat crinii înmuguresc إںi înfloresc, cu toate cؤƒ tulpina rؤƒmâne uscatؤƒ إںi zbârcitؤƒ.
أژn nord estul aceleiaإںi insule existؤƒ satul Pastra. أژn acest sat se petrece aceeaإںi minune cu crinii feciorelnici. أژn curtea Bisericii Adormirii Maicii Domnului إںi în jurul ei, feme­ile satului planteazؤƒ bulbi de crini feciorelnici. أژn luna mai, când crinii încep sؤƒ înfloreascؤƒ, femeile îi taie إںi, fؤƒcându i buchete, îi aإںeazؤƒ înaintea icoanei fؤƒcؤƒtoare de minuni a Maicii Domnului. Dupؤƒ câteva zile crinii se ofilesc, potrivit legilor fireإںti.
De la 1 august, când încep Paraclisele Maicii Domnului, إںi pânؤƒ la 15 august legile biologice se modificؤƒ إںi odatؤƒ cu mutarea Maicii Domnului crinii morإ£i învie, pri­mind în ei „suflare de viaإ£ؤƒ”1. إ‍i astfel, înaintea ochilor credin­cioإںilor se petrece minunea cu crinii care revin la vi­aإ£ؤƒ. Atunci parcؤƒ vine primؤƒvara din nou. Dupؤƒ Sfânta Liturghie din ziua praznicului, preotul împarte credincioإںi­lor aceإںti crini ca binecuvântare.
Acest fenomen nu se explicؤƒ إںtiinإ£ific, ci numai prin cre­dinإ£ؤƒ, deإںi ea este micؤƒ „cât un grؤƒunte de muإںtar”2.
Istoria cu crinii إںi cu icoana Maicii Domnului este urmؤƒ­toarea:
Când Dodecanezul se afla sub ocupaإ£ia italianؤƒ, în apri­lie 1943 o copilؤƒ oarecare a luat niإںte crini إںi i a pus înaintea icoanei Maicii Domnului. Dupؤƒ câteva zile crinii s au uscat. Au trecut sؤƒptؤƒmâni إںi luni. Deodatؤƒ crinii us­caإ£i, într­ un chip minunat au început sؤƒ facؤƒ boboci. إ‍i aceasta mai ales în luna iulie. La 23 august, la nouؤƒ zile dupؤƒ Adormirea Maicii Domnului, bobocii s au deschis إںi au devenit crini întocmai cu cei din luna mai. De atunci, din 1943, aceastؤƒ minune se repetؤƒ în fiecare an.
Un locuitor din Lipson scria: „أژn luna aprilie aإںezؤƒm crini înaintea icoanei. Cum este إںi firesc, ei se usucؤƒ cu to­tul, dar în chip cu totul inexplicabil, încep sؤƒ îmboboceascؤƒ în luna iulie, iar la nouؤƒ zile dupؤƒ Adormirea Maicii Domnului înfloresc. Pentru noi, locuitorii din Lipson, ziua aceasta este vestitoare de bucurie”.
أژn insulele Ciclade se petrece ceva asemؤƒnؤƒtor. أژn in­sula Andros, în satul Apikia, „fetele إںi femeile cultivؤƒ crinii Fecioarei, «crinii sfinإ£i ai Maicii Domnului», aإںa cum sunt numiإ£i”.
أژi îngrijesc cu multؤƒ migalؤƒ ca sؤƒ se desfؤƒteze de mi­nune. إ‍i locul unde voiesc sؤƒ planteze crinii îl aleg cu grijؤƒ. Crinii îi udؤƒ cu apؤƒ curatؤƒ إںi cu agheasmؤƒ, cؤƒutând إںi ele sؤƒ fie „curate”. Astfel o cinstesc femeile pe Maica Domnului, iar ea le rؤƒsplؤƒteإںte aceastؤƒ credinإ£ؤƒ a lor. Crinii înfloresc în luna mai – de aceea li se mai zice إںi crini de mai – إںi fac niإںte flori mici care rؤƒspândesc o mireasmؤƒ puternicؤƒ „ce reprezintؤƒ curؤƒإ£ia nepؤƒtatؤƒ إںi binemirositoare a Pururea Fecioarei”.
Când crinii sunt înfloriإ£i, femeile îi taie cu tot cu tul­pinؤƒ إںi îi duc în Biserica Maicii Domnului „Katasirtisa”, unde îi aإںeazؤƒ înaintea icoanei fؤƒcؤƒtoare de minuni a Maicii Domnului care se aflؤƒ acolo. Dupؤƒ câteva zile crinii se usucؤƒ, cum este إںi firesc, le cad frunzele إںi le rؤƒmâne nu­mai tulpina uscatؤƒ إںi sensibilؤƒ, care dacؤƒ este atinsؤƒ cu mâna se sfؤƒrâmؤƒ. Aإںadar, într o astfel de tulpinؤƒ nu poate exista viaإ£ؤƒ.
Atunci când se apropie zilele Postului Maicii Domnului, crinii uscaإ£i încep sؤƒ prindؤƒ viaإ£ؤƒ într un chip minunat. La 15 august, când este hramul bisericii, crinii deja sunt înfloriإ£i إںi seamؤƒnؤƒ cu niإںte mؤƒrgؤƒritare mari, care rؤƒspândesc viaإ£ؤƒ. Lucrul minunat este cؤƒ aceإںtia „se pؤƒstreazؤƒ astfel înfloriإ£i pânؤƒ în primؤƒvara anului urmؤƒtor, când sunt înlocuiإ£i” cu crini noi. Aceإںti crini, care sunt aإںe­zaإ£i între geam إںi icoanؤƒ, stau puإ£in aplecaإ£i de parcؤƒ s ar leagؤƒna, neإ£inând cont de legile greutؤƒإ£ii إںi ale staticii. Cel care a creat legile naturii, în fiecare clipؤƒ le poate desfiinإ£a cu Dreapta Sa cea atotputernicؤƒ.
Uneori aceإںti crini minunaإ£i nu înfloresc إںi atunci creإںti­nii aإںteaptؤƒ un semn rؤƒu. Atunci ei prevestesc nenoro­ciri. أژn august 1940 ei nu au înflorit. Dupؤƒ douؤƒ luni Italia a declarat rؤƒzboi Greciei.

Fragment din cartea Arhim. Teofilact Marinakis, PATERICUL MAICII DOMNULUI, Traducere din limba greacؤƒde Ieroschim. إ‍tefan Nuإ£escu, SCHITUL LACU – SFأ‚NTUL MUNTE ATHOS, Editura EVANGHELISMOS, Bucureإںti, 2008.
1Facere 2, 7.
2Matei 17, 20.

قديم 09 - 10 - 2019, 06:47 PM   رقم المشاركة : ( 24314 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

الشركة مع المسيح في آلامه وفي مجده
المجموعة الثالثة من العظات، عظة 3:2 للقديس أنبا مقار

الرب يناقش النفس ويريها مواضع المسامير قائلا: انظري علامات المسامير،
انظري الجلدات، انظري البصاق، انظري الجروح، هذه كلها تألمت بها من أجلك...
لأني بمحبتي للبشر جئت أطلبك وأحررك، لأني منذ البدء جبلتك على صورتي،
وخلقتك لتكوني عروساً لي.... والرب يُظهر نفسه لها على هيئتين: على هيئة جروحه،
وعلى هيئة نوره المجيد, والنفس ترى الآلام التي احتملها لأجلها،
وترى المجد الفائق الذي لنوره الإلهي، فتتغير إلى تلك الصورة عينها،
من مجد إلى مجد كما من الرب الروح. وتتقدم في كلتا الهيئتين:
في هيئة آلامه، وهيئة نوره المجيد، حتى تنسى بنوع ما طبيعتها الخاصة،
إذ تكون ممسوكة بالله، وممتزجة ومتحدة بالإنسان السماوي وبالروح القدس،

بل تصير هي نفسها روحاً.

قديم 09 - 10 - 2019, 06:53 PM   رقم المشاركة : ( 24315 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

ظ¤ظ¢ سنة على قداسة مار شربل

يا شربل صلّي عنّا

إن الأب اغناطيوس بلَيْبل وضع سنة 1828 حجر الأساس لدير مار مارون عنايا بعد عدّة أسابيع من مولد القديس شربل.
– إن جثمان شربل في التابوت يزن 45 كلغ، ومن هذا الجسد نضح 80 ليترا من الدم والعرق لغاية سنة 1950، وبقيَ سليماً وطريّاً لسنة تقديسه 1977، وإن عظامه إلى الآن مغطّاة بجلده الأسود.
– إن أول قبر أعِدَّ لجثمان الأب شربل بعد اخراجه من مقبرة الدير كان في “المنبش” الذي يقع فوق المذبح الرئيسي في كنيسة مار مارون وسط الحائط. يُدخل إليه الآن من طاقة قرب بيت القربان.
– إن ورده ابنه أخيه حنّا أتت بعد وفاة أبيها تطلب إليه أن يترك لها حصته بالميراث فقال لها الأب شربل: “خيّي السني مات. أنا متّ من وقت ما تركت بقاعكفرا. الميّت لا يبورَت ولا بيوَرّت”.
– كان الحبيس شربل ينطر الكرم ليلاً. دخله الثعالب وأخذوا يلتهمون العناقيد. عند الصباح قال له رفيقه في المحبسة الأب مكاريوس: “كيف تركت الثعالب تُخرّب الكرم. أجاب شربل: “لقيتُن جيعانين تركْتن ياكلولن حبتين”.
– في ختام المجمع الفاتيكاني الثاني قال البابا بولس السادس لكرادلة العالم الكاثوليكي المجتمعين، إنّه ينقص اكليلاً لهذا المجمع والإكليل هو إعلان طوباوية الراهب اللبناني الحبيس الأب شربل مخلوف.

صلّوا هذه الصلاة القوية (على مدى تسعة أيام متتالية) لطلب شفاعة القديس شربل والنعم السموية:
أيّها الإله المُمَجَّد بقدّيسيهِ مَجدًا لا نهايةَ لهُ،
يا مَن استَهوَيتَ قلبَ الأبِ شربلَ فاعتَنَقَ الحياةَ النُّسكيّة،
وَمَنَحتَهُ النِّعمَةَ والقُدرَةَ على التَّجَرُّدِ عنِ العالم،
بالفضائل الرهبانيّة،
العفّة والطّاعة والفقر،
نسألك أن تمنَحَنا
نِعمَةَ أن نحبَّكَ ونَخدُمَكَ
كما أحبَّكَ هو وخدمَك.
أيّها الإِلَه القدير، يا مَن أَذَعتَ
قوَّةَ شفاعةِ القدّيس شربل بعجائبَ ونِعَمٍ شتّى،
إمنَحنا بشفاعتِهِ النِّعمَة التي نلتمسها
…(أذكر النعم التي تطلبها).
أمين.

قديم 09 - 10 - 2019, 06:56 PM   رقم المشاركة : ( 24316 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

“يا غَبـيُّ…في هذِهِ الليلةِ تُستَرَدُّ نَفسُكَ مِنكَ”

انجيل لوقا ظ،ظ¢ /ظ،ظ¦ – ظ¢ظ،
“يا غَبـيُّ…في هذِهِ الليلةِ تُستَرَدُّ نَفسُكَ مِنكَ”
” وقالَ لهُم هذا المَثَلَ كانَ رَجُلّ غَنِـيٌّ أخصَبَت أرضُهُ، فقالَ في نَفسِهِ لا مكانَ عِندي أخزُنُ فيهِ غِلالي، فماذا أعمَلُ ؟ ثُمَّ قالَ أعمَلُ هذا أهدِمُ مَخازِني وأبني أكبرَ مِنها، فأضَعُ فيها كُلَّ قَمحي وخَيراتي. وأقولُ لِنَفسي يا نَفسي، لكِ خَيراتّ وافِرَةٌ تكفيكِ مَؤونَةَ سِنينَ كَثيرةٍ، فا‏ستَريحي وكُلي وا‏شرَبـي وتَنَعَّمي . فقالَ لَهُ اللهُ يا غَبـيُّ، في هذِهِ الليلةِ تُستَرَدُّ نَفسُكَ مِنكَ. فهذا الذي أعدَدْتَهُ لِمَن يكون ؟ هكذا يكونُ مَصيرُ مَنْ يَجمَعُ لِنَفسِهِ ولا يَغنَى بِاللهِ. ”
التأمل: “يا غَبـيُّ، في هذِهِ الليلةِ تُستَرَدُّ نَفسُكَ مِنكَ”
كم من البشر بيننا يشبهون هذا الرجل الذي يصفه الانجيل بالغباء والانانية والبخل ؟ كم من الأشخاص بيننا لا يفكرون الا في بطونهم؟!!
كم من الأشخاص بيننا يستغلون فقر الناس وحاجاتهم فيلجأون الى استعبادهم في لقمة العيش، في التعليم والصحة والسكن، في العمل والوظيفة وضمان المستقبل والشيخوخة؟!!!
كم من الناس بيننا يستغلون الأزمات، وظروف الناس الصعبة لا بل يبنون ثرواتهم على مآسي الاخرين؟!!
كم من التجار بيننا يحتكرون سلعاً أساسية فتزداد ثرواتهم وتزداد أعداد الضحايا من البشر الذين هم أيضاً على صورة الله ومثاله؟!!

كم من التجار الذين يفتحون أفواههم ويوسعون بطونهم في زمن الأزمات ويلعبون بالعملات الصعبة فيذهب الآخرون في جحيم (فرق العملة) لا أكثر؟!! من يفتعل الازمات؟ من يخطط للحروب؟ أليس الأغنياء – الاغبياء هم من يوسعون مخازن ذهبهم وأهراءات عملاتهم ونقودهم على حساب أرواح ملايين المواطنين الذين يدعون لهم سراً ويصفقون لهم علناً؟!!
ألا يسيطر أقل من واحد بالمئة من أغنياء العالم على أكثر من تسعين بالمئة من ثروات الارض؟!! ألا يموت بعض البشر من التخمة والبعض الآخر من الجوع؟!!

ألا نعتبر أنفسنا أحياناً محور الكون، ونرى الكون من خلال ذاتنا في معظم الأحيان؟!!. ألسنا سجناء أنانيتنا؟ لا نفكر بأي شخص آخر…لا نرى سوى ذاتنا مثل هذا الغني الذي لا يرى سوى نفسه ولا يشعر الا بنفسه . ومعظم كلماته التي رددها تبين مدى انغلاقه على ذاته:” عندي، غلالي، مخازني، قمحي، خيراتي، نفسي، استريحي، اشربي، تنعمي..”
هذا الغني الجاهل الذي لا يتجاوب مع احتياجات العالم، ربما زوجته أو أولاده، كيف له أن يبني مستقبلاً هنيئاً؟ كيف يستطيع أن يكون زوجا، أو والدا،أو أخا، أو رفيقا، أو حتى انسانا؟ كيف له أن يحب؟ وبالتأكيد لن يجد من يحبه. وسيموت حتما لأنه من ” كانت له خيرات العالم ورأى أخاه محتاجا فأغلق قلبه عنه، فكيف تثبت محبة الله فيه.. من لا يحب بقي في الموت، ومن أبغض أخاه فهو قاتل.. والقاتل لاتثبت الحياة الابدية فيه”(1يوحنا 3/15-17).
ساعدنا يا رب أن نجسّد في حياتنا العائلية رأفتك ولطفك، تضحيتك وحبك، تواضعك ووداعتك، ساعدنا أن نجسد المحبة في أعمالنا، لانها رباط الكمال بين أفراد عائلتنا ومجتمعنا، أعطنا شجاعة الكرم والعطاء في كل شيء حتى في بذل حياتنا من أجل من نحب، لنعيش فرح العطاء ونعلم بعضنا بعضا العطاء، لنتعم بحضورك لانك غنانا الدائم الى الابد.آمين.

قديم 09 - 10 - 2019, 06:58 PM   رقم المشاركة : ( 24317 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

ساعدنا يا رب
أن نجسّد في حياتنا العائلية رأفتك ولطفك،
تضحيتك وحبك، تواضعك ووداعتك،
ساعدنا أن نجسد المحبة في أعمالنا،
لانها رباط الكمال بين أفراد عائلتنا ومجتمعنا،
أعطنا شجاعة الكرم والعطاء في كل شيء
حتى في بذل حياتنا من أجل من نحب،
لنعيش فرح العطاء ونعلم بعضنا بعضا العطاء،
لنتعم بحضورك لانك غنانا الدائم الى الابد
.آمين.

قديم 10 - 10 - 2019, 01:01 PM   رقم المشاركة : ( 24318 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

معلومات عن دير الملائكة ميخائيل ببرية الأساس للخدمة الروحية

يعد دير الملاك ميخائيل نقادة، من الأديرة التي اعترف المجمع المقدس بعودة الحياة الرهبانية إليها دير الملاك ببرية الأساس بنقادة التي تعطرت منذ القرون الأولى بالرهبنة القبطية بالنظام التوحدي، ورهبانها كانوا متوحدين في مغاير وبرارى وقلالي طبقا لنظام أنبا شنودة رئيس المتوحدين وكان بها عشرات الاديرة ومازال قائم منها عدد يحكي لنا عن تلك الأيام المجيدة وكان لكل جبل بتلك البرية قديس وشفيع وتلاميذ من كل مكان.

الإعلان عن 8 شروط للالتحاق بمعهد ديديموس للألحان القبطية بقوص
وخلال السطور التالية نرصد في 10 معلومات أهمية دير الملائكة ميخائيل بنقادة:
1- هو واحد من سبعة أديرة أسستها الملكة هيلانة أم الملك قسطنطين وما زالت تلك الأديرة موجودة وإن تعرضت للهدم والبناء أكثر من مرة ولكنها تحتفظ ببعض الكنائس الأثرية الفريدة.

2- هو دير تابع لإيبارشية نقادة وقوص ورئيسه الأنبا بيمن أسقف إيبارشية نقادة والدير به كنيستان إحداهما على اسم رئيس الملائكة ميخائيل وهي كنيسة أثرية تجددت مؤخرا في القرن الثامن عشر.

3- به أعمدة أثرية تعود للقرون الأولى وهناك كنيسة حديثة باسم السيدة العذراء.

4- الدير يحوي مدافن الأقباط، وتم إعادة تعمير الدير ونقل المدافن القديمة واستصلاح أراضٍ حول الدير.

5- به قاعة كبيرة جدا تسع عدة آلاف ومراكز للخدمة ومنذ ما يزيد عن عشرة سنوات انتقل للدير بعض رهبان المحرق والنقلون للتعمير الرهباني وإعادة الحياة الرهبانية إليه حيث تم الاعتراف بالدير 20 نوفمبر 2014.

6- أحد رهبان دير الملاك غبريال بالنقلون أتى في أوائل الألفية الثالثة لهذا الدير للمشاركة في تعميره.

7- به مذابح وأيقونات كنيسة الدير الأثرية.

8- به كنيسة صغيرة من ثلاثة هياكل وثلاثة قبابها أمامها متصلة بالكنيسة الرئيسية بباب وفى الركن الغربى من مجمع مبنى الكنائس الرئيسية وتوجد كنيسة أخرى من ثلاثة هياكل وصحن وسنة قباب يتوسطهما كتفان.

9- جميع قباب الدير منخفضة من الطوب اللبن وغالبا ماترجع مبانى الدير إلى القرن 18و19م.

10- مجمع خدمات بالدير في عام 1997م على مساحة شاسعة من الأرض ويحتوي على جميع الخدمات التي يحتاجها الدير.

وجبـــــــة روحيـــــ(†)ــــــــــة يوميـــــــــة وجبـــــــة روحيـــــ(†)ــــــــــة يوميـــــــــة وجبـــــــة روحيـــــ(†)ــــــــــة يوميـــــــــة

قديم 10 - 10 - 2019, 04:13 PM   رقم المشاركة : ( 24319 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

غاية مجيء الرب هو أن يمنحنا روحه القدوس
العظة 5:30-6 للقديس أنبا مقار

كما أن حياة الجسد في العالم هي النفس،
كذلك حياة النفس في العالم الأبدي السماوي هي روح الله...
لذلك يجب على من يطلب الإيمان والاقتراب إلى الرب،
أن يلتمس نوال الروح الإلهي منذ الآن، لأنه هو حياة النفس,
ولهذه الغاية أكمل الرب مجيئه ليمنح النفس روحه القدوس منذ الآن، حياًة لها...
فإن كان أحد لا يطلب منذ الآن وينال نور الروح الإلهي، حياًة لنفسه،
فإنه عند خروجه من الجسد يُطرح على اليسار في مواضع الظلمة،
ولا يدخل ملكوت السموات...
وأما النفس التي تسلك في نار الروح القدس وفي النور الإلهي،
فإنها لا تُصاب بضرر من الأرواح الشريرة؛
بل إذا ما اقترب أحدهم منها، فإنه يحترق من النار السماوية التي للروح.

قديم 10 - 10 - 2019, 04:14 PM   رقم المشاركة : ( 24320 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

الملف الشخصي
العــــــــمـــــــــر :

الأوسمة و جوائز
 بينات الاتصال بالعضو
 اخر مواضيع العضو

إن الله نفسه اتضع من أجلك, أفلا تتضع أنت من أجل نفسك؟
عظة 25:26-26 للقديس أنبا مقار

إن الرب نفسه الذي هو الطريق والإله، قد جاء ليس من أجل نفسه,
بل من أجلك أنت، لكي يعطيك نفسه مثالاً في كل عمل صالح؛
فانظر إلى أي اتضاع بلغ لما «أخذ شكل العبد» (فى7:2),
وهو الإله ابن الله، والملك ابن الملك...
لكن لا تحتقر جلاله الإلهي حينما تراه في الظاهر متضعاً كشبهنا،
لأنه من أجلنا صار هكذا, وليس من أجل نفسه...
فما أعظم اتضاعه حينما بصقوا في وجهه، ووضعوا عليه إكليل الشوك ولطموه...
فإن كان الله قد نزل إلى مثل هذه الإهانات والآلام والاتضاع،
فأنت ذو الطبيعة الطينية, بل والمائتة، مهما وضعت ذاتك، فلن تجاري أبدًا (اتضاع) سيدك,
إن الله نفسه اتضع من أجلك، أفلا تتضع أنت من أجل نفسك؟

موضوع مغلق